Četník se žení / Gendarme se marie, Le (1968/92/Francie, Itálie/Komedie) 75% -Originál DVD-

31.10.2022 20:44
JEDNOU VĚTOU
„Nejprve jí pronásledoval jako neukázněnou řidičku a pak se do ní zamiloval!“

OBSAH
Tentokrát se malý, nervní četník nezaplete do osidel mezinárodního zločinu, ale do osidel mnohem zrádnějších, do osidel lásky. Vše začíná první prázdninový den, kdy se Cruchot pustí do pronásledování neukázněné řidičky v červeném mercedesu, z níž se vyklube vdova po vrchním veliteli četnictva Dolní Normandie, Josefa Lefrancoisová. Rázný Cruchot se jí líbí, neboť jí připomíná jejího muže, a pozve jej k sobě na čaj. Cruchotův nadřízený, rotmistr Gerber, je Josefou také okouzlen a svému podřízenému závidí. Proto se spojí s Cruchotovu dcerou Nicole a vymyslí plán jak vznikající lásku překazit. Nejenže se však Nicole s Josefou spřátelí, ale navíc se všechny Gerberovy pláni obracejí proti němu.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jednoznačně můj nejmileší díl celé série, u tohoto filmu spolehlivě umírám smíchy. Postava Cruchota zde zaznamenala zajímavý vývoj a v porovnání s předchozími díly je živější a lidštější. Rovněž děj je v porovnání s předchozími dvěma díly výrazně propracovanější a potěší celou řadou nápaditých momentů. Bláznivá jízda v sajdkáře s jeptiškou je pak dokonalou tečkou za touto báječnou komedií, která prostě nestárne a která mě asi nikdy neomrzí. (Vančura) 5*

Druhý nejlepší díl ze série četníků. Funes zde je oproti jiným jeho rolím tak trochu lidštější...ale i tak skvělý. Vtípky se hrnou jeden za druhym a film pobaví i po několikerém shlédnutím. Scénka, kde je Funes povýšen je naprosto fantastická a je vidět, že si ji vychutnává opravdu náramně a Gerber skládá báseň za básní. Až do doby, kdy zjistí, že se spletou a povýšení předají Gerberovi a Cruchotovi odeberou. Zdárný příklad francouzské komedie tehdejší doby. --- Co to bylo za divadlo? Vy jste nabytý statickou elektřinou... (Malarkey) 5*

Rozesmál mě už asi tisíckrát a nemyslím, že se někdy přestanu bavit, kromě toho je vizuálně úžasný ve zprostředkování atmosféry prázdnin, Côte d´Azur a mých milovancýh šedesátých let. Takže znovu: V St-Tropez začínají prázdniny, a je tedy čas popadnout pokutové bloky, vysílačky a jako Krokodýl, Kuřátko (v originále je to Modré kuřátko) a Cherubin vyrazit do terénu. Pracovní nadšení však u Cruchota brzy vystřídá láska na první pohled. Skutečně, i strážmistr Cruchot se zamotá ve víru vášní, když potkává vdovu po plukovníkovi z Normandie Mme Joséphu. A rozkošná Mme La Colonele (Claude Gensac) se rázem stává hvězdou četníků. O problémy se mu však postará dcera Nicole i žárlivý pan štábní Gerber, takže o scénky v klubech Biblos a Poster není nouze. Navíc je tento díl plný úžasných nadčasových kostýmů a účesů. Jedna ze závěrečných scén, kdy Cruchot píše test, aby byl povýšen se docela hodně podobá jednomu z příběhů Mr. Beana... (Jeanne) 5*

VELKÁ RECENZE
Ve třetím pokračování úspěšné série, odehrávající se na francouzském pobřeží v městečku St. Tropez, se tentokrát malý, nervní četník Ludovic Cruchot nezaplete do osidel mezinárodního zločinu, ale mnohem zrádnějších, totiž do osidel lásky. Vše začíná první prázdninový den, kdy se pustí do pronásledování neukázněné řidičky v červeném mercedesu, z níž se vyklube vdova po vrchním veliteli četnictva Dolní Normandie Josefa Lefrancoisová. Rázný Cruchot se jí líbí, neboť jí připomíná jejího muže, a pozve ho k sobě na čaj. Cruchotův nadřízený, rotmistr Gerber, je Josefou také okouzlen a svému podřízenému závidí. Proto se spojí s Cruchotovu dcerou Nicole a vymyslí plán, jak vznikající lásku překazit. Nicole s Josefou se však nejen spřátelí, ale navíc se všechny Gerberovy plány obracejí proti němu. A tak se zdá, že tím, kdo nakonec dostane před oltářem doživotí, bude přece jen Cruchot. Gerber se však nehodlá vzdát.
Tvůrci se rozhodli oženit Cruchota s požehnáním veřejnosti a vyšlo jim to. Všem. Starého kozla novým kouskům nenaučíš, ale oživit sérii vztahem vdovec-vdova a vdova-dcera, potažmo všech tří dohromady, se jeví jako dobré. Navíc intermezzo s ctižádostivostí a důstojnickými zkouškami stojí zato.Je to dalsi z rady tech dobrych cetniku. A kdyz vam nekde hraje Louis, tak se nemusite ani moc snazit, aby to vypadalo dobre (proste to dobre bude)Jedno z lepších pokračování Četníků. Cruchot jako podpantoflák nemá chybu

O NATÁČENÍ
„Byli v Saint-Tropez, byli v klidu, vydělávali peníze, natáčeli se na slunci, s nohama ve vodě... a všichni se báli, co se děje v Paříži! “ - Richard Balducci, 2005.
Natáčení začalo 20. května 1968 v plánovaném termínu. Produkce nepovažovala za vhodné natáčení odložit, protože země byla několik týdnů rozrušená a zablokovaná stávkami a revoltami v květnu 1968, a představovala si, že Saint-Tropez nebude zasaženo, protože je to samostatné město, prázdninové letovisko, daleko od Paříže. První dny natáčení probíhaly v poklidné atmosféře. Producent Gérard Beytout potvrdil Grosovi a Modovi, kteří uvízli v Paříži, že se natáčení uskuteční: překonali nedostatek benzinu a za tři dny se vydali do Saint-Tropez, kde se po příjezdu dozvěděli, že se koná schůze odborů, na které se uvažuje o stávce.
Francouzský filmový průmysl se tehdy zapojil do národního hnutí: v pařížských ateliérech nebo při natáčení se do stávky zapojili kameramani, technici a herci. Technici z Paříže, kde se 23. května přestalo natáčet, přijeli přesvědčit četníky, aby se oženili a vstoupili do stávky. V solidaritě s ostatními francouzskými stávkujícími se členové posádky postupně stáhli. Politické diskuse se přenesly i do pracovní doby. Natáčení se zpomalilo. Stejně jako Louis de Funes byl i tento producent nepřátelsky naladěn vůči stávce, protože se obával finančních ztrát v případě přerušení natáčení.
Většina natáčení ve Francii, francouzských i zahraničních, byla již přerušena, ochromena stávkami nebo nedostatkem benzínu. Schůzka, na níž se rozhodovalo o zastavení natáčení, se konala za přítomnosti prvního a druhého štábu, všech řemeslníků, ve vile pronajaté produkcí, kde se všichni vyjádřili. Christian Marin vzpomíná, že „v jednu chvíli de Funes řekl něco jako „no, já nevím. Když udeříš ty, udeřím i já, když ty ne, neudělám to ani já.“ A jeho žena řekla: „Louisi, já nevím. „A jeho žena řekla: „Louisi! Jeho žena řekla: „Louisi!“ a naznačila mu, aby se uklidnil. Producent oznámil štábu, že pokud budou stávkovat, nebude jim nadále platit honoráře a pronájmy. Louis de Funes vyhrožuje, že na své příští filmy nenajme stávkující. Stávka byla nakonec odhlasována.
Louis de Funes se nadále každý den dostavoval na líčení, aby dal najevo svůj nesouhlas, a staral se pouze o svůj film. Francouzský herecký svaz mu nařídil stávku. Jean Girault ho nepřesvědčil, aby přestal pracovat, a tak zavolal Danielu Gélinovi, který byl na dovolené v Saint-Tropez. Tento herec, starý přítel Louise de Funese, kterého uvedl do kin, mu poradil, aby přestal být tvrdohlavý. Louis de Funes se 24. května připojil ke stávkujícím. Četník se žení byl pravděpodobně posledním filmem, který se v té době ve Francii ještě natáčel. Beytout přesto vystřelil několik ran s neútočícími hráči, aby uklidnil své spolupracovníky.
„Louisi, i Američané, kteří natáčejí ve Francii, solidárně stávkují... Herci vašeho filmu stávkují, technici většinou stávkují, nepracují rekvizitáři... a vy... a vy natáčíte! Říkám ti, že ze sebe děláš hlupáka! - Mám všechny ty lidi rád, ale nemám tolik práce! - Mluvte vážně, Louisi, de Gaulle tu není. Pokud se levice dostane k moci, bude to jako čistka. Pamatuj si to... A budou na tebe ukazovat! “ - Diskuse mezi Danielem Gélinem a Louisem de Funesem o stávce. Stávka - podle Michela Galabrua „příjemná stávka na účet výrobce“ - probíhá v příjemné prázdninové atmosféře, pod sluncem. Někteří členové týmu, kteří neměli k dispozici ubytování, se ubytovali u Macha Mérila, jiní ve velmi elegantním hotelu Byblos. Stávkující jsou sami v odlehlém Saint-Tropez bez turistů. Majitelé obchodů, kteří nemají zákazníky, jim prodávají své zboží. Celý štáb - herci, technici, kameramani, komparzisté - tráví dny na pláži nebo u bazénu. Členové posádky jsou pobaveni tímto rozporem mezi stávkou, dělnickým hnutím, a jejím prostředím, luxusním přímořským letoviskem. Marin vypráví: „Mezi pařížským rachotem a diletantstvím v Tropez jsme trávili hodně času na pláži. V té době se zdálo, že de Funes skutečně bublá. Modo upozorňuje, že schůzka, na níž se rozhoduje o stávce, se koná v luxusní vile v Parcs de Saint-Tropez, nejbohatším místě ve městě. Galabru vzpomíná, že k nim přijel slavný režisér v doprovodu krásné dívky v nablýskaném sportovním autě, aby je vyzval ke stávce.
Podle Jeana-Paula Schwartze se atmosféra po několika dnech zhoršila, zejména kvůli ztrátě výdělku stávkujících. Šířily se zvěsti, že producent hodlá přesunout natáčení do Itálie, aby film dokončil bez francouzských techniků, což už udělali všichni američtí producenti, kteří plánovali natáčení ve Francii na jaře 1968. Byla uspořádána schůze, na které se rozhodovalo o pokračování stávky. Velkolepý Michel Galabru osočuje členy štábu a jejich extrémně levicovou rétoriku - zejména o nízkých platech ve francouzské kinematografii - v rozporu s jejich současnými pracovními podmínkami v Saint-Tropez a jejich platy. Výrobce vyhrožuje, že pokud bude stávka pokračovat, nikomu nezaplatí. Natáčení filmu Četník se žení bylo obnoveno 6. června po tajném hlasování štábu, v němž bylo 46 hlasů proti 26 hlasům pro ukončení stávky. Delegace vedená předsedou filmových odborů CGT Denysem de La Patellierem, který právě režíroval de Funese ve filmu Tetovaný, přišla marně prosazovat rozhodnutí odborů. Natáčení dalších francouzských filmů bylo obnoveno až 10. června, den poté, co filmové odbory dosáhly zvýšení mezd.
Natáčení se odehrává v Saint-Tropez v oblasti Var. A zejména v obcích Grimaud, Cogolin a La Motte. Josefina vila je soukromý objekt Villa Rebijoye, který se nachází na výšinách zálivu Saint-Tropez.

DABING
V českém znění: František Filipovský - Louis de Funes (strážmistr Cruchot), Vladimír Hrubý - Jean Lefebvre (Fougasse), Alena Procházková - Genevieve Grad (Nicole Cruchotová), Dalimil Klapka - Christian Marin (Merlot), Karel Vlček - Yves Vincent (plukovník), Zdeněk Jelínek - Guy Grosso (Tricard), Bedřich Šetena - Michel Modo (Berlicot), Jana Hlaváčová - Claude Gensac (Josefa Cruchotová), Soběslav Sejk - Michel Galabru (velitel Gerber), Alena Kreuzmannová - Nicole Vervil (paní Gerberová), Jana Drbohlavová - France Rumilly (sestra Klotilda), Jiří Novotný - Maurizio Bonuglia (Nicolin blonďatý přítel), Eva Trejtnarová (jedna z Němek na voze se senem), Ladislav Krečmer - Yves Barsacq (rozzlobený řidič), Zdeněk Blažek (řidič, kterého stopnou německé dívky), Svatopluk Skládal - Robert Destain (major), Věra Kalendová - Dominique Davray (učitelka tance), Jan Cmíral - Mario David (zloděj), Karel Pavlík - Jean Ozenne (prefekt), Ladislav Kazda - Guy Verda (Nicolin kamarád), a další.

Zvuk: Tomáš Bělohradský
Střih: Josef Barták
České dialogy: Rudolf Vodička
Režie českého znění: Ludvík Žáček
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing, 1970

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra Francie: 30.10.1968
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 14.11.2009 DVD Hit
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 51 200 000

FILMY V SÉRII
Četník ze Saint Tropez (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/008-original-dvd/
Komedie / Krimi, Francie / Itálie, 1964
Režie: Jean Girault, Hrají: Louis de Funes, Genevieve Grad

Četník v New Yorku (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/006-original-dvd/
Komedie, Francie / Itálie, 1965
Režie: Jean Girault, Hrají: Louis de Funes, Michel Galabru

Četník se žení (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/005-original-dvd/
Komedie, Francie / Itálie, 1968
Režie: Jean Girault, Hrají: Louis de Funes, Claude Gensac

Četník ve výslužbě (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/007-original-dvd/
Komedie, Francie / Itálie, 1970
Režie: Jean Girault, Hrají: Louis de Funes, Jean Lefebvre

Četník a mimozemšťané (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/004-original-dvd/
Komedie / Sci-Fi, Francie, 1979
Režie: Jean Girault, Hrají: Louis de Funes, Michel Galabru

Četník a četnice (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/003-original-dvd/
Komedie / Krimi, Francie, 1982
Režie: Jean Girault, Hrají: Louis de Funes, Michel Galabru
 
Tvůrci a herci
Jean Girault (Režie), Gérard Beytout (Produkce), René Pignieres (Produkce), Raymond Lefevre (Hudba), Marcel Grignon (Kamera), Jean-Michel Gautier (Střih), - (Casting), Sydney Bettex (Scénografie), Jacques Cottin (Kostýmy), Ritta Laffargue (Kostýmy), Richard Balducci (Scénář), René Sarazin (Zvuk), Fernand Janisse (Zvuk), Anatole Paris (Masky), Jean Girault (Scénář), Louis de Funes (Herec), Claude Gensac (Herec), Genevieve Grad (Herec), Michel Galabru (Herec), Nicole Vervil (Herec), Christian Marin (Herec), Guy Grosso (Herec), Michel Modo (Herec), Jean Lefebvre (Herec), France Rumilly (Herec), Yves Vincent (Herec), Nicole Garcia (Herec), Jerry Cala (Herec), Dominique Davray (Herec), Jean Ozenne (Herec), Dominique Zardi (Herec), Mario David (Herec), Rudy Lenoir (Herec), Robert Destain (Herec), René Berthier (Herec), Bernard Lavalette (Herec), Maurizio Bonuglia (Herec), Henri Guégan (Herec)
 
1968/92/Francie, Itálie/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Natáčanie filmu prebiehalo na viacerých miestach v juhofrancúzskom mestečku Saint Tropez a v dedinke Grimaud.
- Diskotéka Byblos se skutečně nachází v hotelu Byblos na Avenue Paul Signac v Saint Tropez.
- Jde o poslední díl série, ve kterém si Genevieve Grad zahrála dceru četníka Cruchota (Louis de Funes).
- V době natáčení této slavné filmové série o četnících nebylo žádným tajemstvím, že herec vedlejších rolí Jean Lefebvre, představitel četníka Luciena Fougasse, otevřeně nesnášel hlavní hvězdu Louise de Funése, prý z důvodu jeho hvězdných manýrů. V roce 1968, při premiéře třetího dílu Četník se žení, způsobil herec Jean Lefebvre, představitel četníka Luciena Fougasse, skandál. Po promítání totiž vstal v první řadě, kde seděl vedle manželů Funesových, a ironicky křičel: „Podvedl jsem své publikum, neobjevil jsem se na plátně! Omlouvám se divákům!" Poté zcela šokovaní Funesovi odešli.
- Francouzskému herci Jeanovi Lefebvreovi, představiteli četníka Luciena Fougasse, vadilo, že francouzský komik Louis de Funés díl od dílu na sebe strhával stále větší pozornost a natočené scény ostatních herců většinou zmizely ve střižně.
- Herečka Claude Gensac, jež představovala od tohoto dílu četníkovu manželku, vytvořila postavu tak přesvědčivě, že ji v běžném životě mnozí považovali za jeho opravdovou ženu.
- Hoci Ludovic Cruchot (Louis de Funes) má dcéru Nicole (Genevieve Grad), v prvých dvoch filmoch (Žandár zo Saint Tropez, 1964 a Žandár v New Yorku, 1965) o jej matke nepadla ani zmienka. Až v tomto filme sa Cruchot priznal, že ovdovel krátko po narodení Nicole.
 
Odkazy