Četník a četnice / (1982/99/Francie/Komedie, Krimi) % -Originál DVD-

31.10.2022 20:44
JEDNOU VĚTOU
„Četnická stanice v Saint Tropez je ohrožena nebezpečným gangem a krásnými ženami v šesté a definitivně poslední části filmových příhod svérázné četnické posádky, vedené velitelem Gerberem a iniciativním Cruchotem."

OBSAH
Film Četník a četnice je poslední z populárních četnických komedií, které režíroval Jean Girault a ve které mohl naplno uplatnit svůj komediální talent Louis de Funes. Girault zemřel v roce 1982 a o šest měsíců později i jeho dvorní herec, představitel strážmistra Cruchota, Louis de Funes... Četníci v Saint Tropez se stěhují do nové, moderní budovy, kde na ně čeká počítač a kde mohou zúročit své zkušenosti i tím, že je předají čtyřem novým kolegyním, které do Saint Tropez přijely na praxi. Všichni bez rozdílu se jim dvoří. Gerber s Cruchotem jsou plukovníkem diskrétně vybídnuti, aby své mladé pomocnice především bedlivě hlídali – je to ve státním zájmu. Ale dívky se začnou ztrácet jedna po druhé, je třeba to utajit před nadřízenými a především je rychle najít, neboť únosci jsou nebezpeční. (Česká televize)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nevtipná scenáristická ubohost, která je sexistická a trapná. Děj je zcela stupidní, postavy četníků se chovají jak diletantští idioti a duo Funes & Galabru se herecky pitvoří způsobem, který je téměř nedůstojný těch zasloužilých pánů. Tenhle film je naprostá sračka hranicí s odpadem, která neměla nikdy vzniknout - je to velmi tristní tečka za celou sérií. (Vančura) 1*

Na četnickou funesovskou hexalogii mohou být ty nejrůznější názory. Osobně se domnívám, že nejslabší a nejméně nápaditý je její pátý "mimozemšťanský" díl s dnes místy až dětinsky působícími triky. Feminizující závěrečný díl jako celek naopak v porovnání s dneškem spíše vynikne nápaditostí alespoň některých dialogů, občasným zátřpytem ne jednoho gagu a odvážnými scénami (konfrontace zralé padesátnice s jejími pozdními dcerami opravdu bere dech). Kdo do této hexalogie vkládá víc, než kdy do ní bylo vloženo, tj. kdo očekává více než přátelskou, více úsměvnou a krotkou než údernou nebo dokonce nápaditou zábavu, je zklamán. ČETNÍK byl totiž už jménem svého hlavního protagonisty Funese od počátku zamýšlen jako veselohra lidové zábavy. Zábavy, které přes občasné skluzy k plytkosti nepostrádá spád, řemeslný nápad a stále kvalitní výkony s celou řadou slušně nebo i dobře zvládnutých charakteristik minulé doby na přelomu třetí a čtvrté čtvrtiny minulého století. (sportovec) 4*

Nesouhlasim s některejma komentářema, že by na Funésovi nějak bylo poznat, že už na tom neni zrovna nejlíp. Podle mě vypadal, že je pořád plnej života. Skoro se až nechce věřit, že půl roku po natáčení umřel. Ale samotnej Funés film neudělá. Ostatní "četníci" mi naopak připadali, že už je ten 6. díl snad ani nebaví. No možná ještě Maurice Risch do toho přines trochu života (pro něho to byl teprve 2. díl, ve kterym hrál). Jinak je to všechno jen opakování toho, co bylo v předchozích dílech a už to nemá "šťávu". Co se taky dá čekat od 6. dílu, když všechny díly jsou pořád na jedno a to samý téma? Snad jedinej originální a povedenej fór, na kterej si vzpomínám, byla ta oslavná báseň, co musel recitovat Michel Galabru. Jinak nic moc. Nutno dodat, že film ani nesklouzává nikam k trapnostem. Koukat se na to dá, ale podle mě je lepší sáhnout po některym z přechozích dílů. 45% (dobytek) 2*

VELKÁ RECENZE
Časy se mění. Četnická stanice je vybavena supermoderním počítačem a na výcvikovou stáž mají nastoupit čtyři mladé četnice. Jejich půvaby samozřejmě způsobí pořádný poprask nejen mezi četníky (k velké nelibosti jejich manželek), ale také řidičů, takže v ospalém St.Tropez je najednou pořádně živo. Jakoby to bylo málo, zaplete se do toho zmatku ještě nebezpečný gang, který postupně unese všechny čtyři četnice na svou jachtu. Do toho všeho má ještě přijet na inspekci ministr s prezidentem Makumbou, otcem jedné z četnic. Padouchům však nejde o četnice, ale o kód na jejich náramcích, jehož prostřednictvím se chtějí zmocnit důležitých strategických informací. Strážmistr Cruchot se vydává do své poslední akce.
Poslední filmový zářez nepřekonatelného francouzského filmového komika Louise de Funese a vlastně je to pro něj i pocta, neboť právě až role četníka Cruchota ho dostala na světové filmové výsluní. Bohužel se ale jedná i o snímek z dnešního pohledu velmi kontroverzní, ne-li z rasového hlediska přímo urážliví. Ano, jedná se o postavu černošské četnice, která je tu dvakrát terčem pro rozumné lidi zcela nevinného vtípku. V jedné scéně si ji Cruchot představuje jako domorodku ozdobenou kosticemi a v druhé scéně později o ní prohlašuje, že je černá jako šuvix, nebo co to bylo. Dnešní rasoví moralisté si musejí doslova rvát vlasy. Dočkáme se jednou vystřižení těchto dvou scén? Film jako takový byl tedy námětově ozdoben krásnými slečnami a není divu, že jsou z nich všichni četníci celí paf. Mimo to dostanou novou četnickou stanici s nejmodernějším počítačem, o který má zájem jeden neurčitý boss sídlící na jachtě u přístaviště. K tomu je ale potřebný kód, jehož části mají četnice na náramcích. A tak se začnou dít věci.
Děj je jasný, k tomu přirozené humorné patálie četníků s četnicemi, u kterých se vlastně zase pro změnu musejí rvát vlasy feministky, k tomu očekávaná jeptiška a o zábavu je postaráno. Jenomže několika infarkty skolený Louis už nemá takovou grácii jako dříve, i když i přes nevoli lékařů dělá co může. Opatrnost je však stejně jako u minulého snímku s mimozemšťany viditelná. Snímek stále pobaví, ale co naplat, už to prostě není ono. Buď jak buď, pro Louise je zakončení této četnické filmové série důstojné a je potřeba to brát s ohledem na jeho zdraví s respektem.
Četník a četnice (1982) je šestý a poslední díl série francouzských filmů o četnících z 60., 70. a 80. let 20. století. Je zároveň posledním filmem, ve kterém si zahrál francouzský herec Louis de Funes, který krátce po jeho dokončení zemřel. Během natáčení filmu zemřel rovněž i režisér Jean Girault.

O FILMU
Po úspěchu filmu Četník a mimozemšťané Jean Girault, Jacques Vilfrid a Louis de Funes zřejmě pomýšleli na nový film. Nejprve začali přemýšlet o nápadech ve stejném fantastickém duchu jako v pátém filmu série: Přemýšleli o návratu či pomstě mimozemšťanů nebo o výletu brigády ze Saint-Tropez do vesmíru (vznikl pro ně název Le Gendarme en orbite) či o zmizení Cruchota v Bermudském trojúhelníku a dokonce o výletu v čase četníků, kteří se po výletu v létajícím talíři mimozemšťanů ocitnou v roce 1815 u Waterloo a setkají se s císařem Napoleonem. Nakonec se Jean Girault, Jacques Vilfrid a Louis de Funes při práci na Četníkovi a pomstě cizinců zajímali o román Zelňačka od Reného Falleta. Tato myšlenka šesti četnických filmů nakonec vedla k adaptaci románu René Falleta: Zelňačka byl uveden v roce 1981 s Louisem de Funesem, Jeanem Carmetem a Jacquesem Villeretem v hlavních rolích.
Mezitím se do francouzského četnictva dostaly první ženy: namísto navrátivších se cizinců pracovali Jean Girault, Jacques Vilfrid a Louis de Funes na příchodu žen-četníků do brigády v Saint-Tropez.
Přinejmenším jedno natáčecí dopoledne se odehrálo na nádraží Hyeres, kam Cruchot a Gerber přijeli vyzvednout čtyři mladé rekruty; vlak byl navíc ohlášen jako jedoucí do Ventimiglie, zatímco stanice Hyeres byla slepá, konečná stanice trati.
Citroën 2CV sestry Clotildy během zběsilé honičky změní model, aby varoval četníky před místem, kde jsou četnice drženy. Nejprve se jedná o nový vůz 2CV 6 Special modelového roku 1982 v barvě Bleu Lagune, který se o několik okamžiků později změní na 2CV z roku 1964 (s předními dveřmi otevíranými v protisměru, tzv. "sebevražednými", a zadními okny). Jedná se o staré auto, které bylo vyrobeno tak, aby nepoškodilo nový vůz 2CV zapůjčený společností Citroën, což je ve filmu běžná praxe pro kaskadérské scény.
Jean Girault během natáčení zemřel na tuberkulózu a film dokončil jeho asistent Tony Aboyantz.
Poslední záběry Louise de Funese v jeho kariéře vznikly v ateliérech v Boulogne, kde se herec poprvé objevil ve filmu, a to v siluetě ve filmu La tentation de Barbizon v roce 1946.
Hudbu k filmu, stejně jako ke všem předchozím dílům série, složil Raymond Lefevre. Pro tento film skladatel přearanžoval hudbu Marche des Gendarmes, kterou přearanžoval již v roce 1970 pro film Četník ve výslužbě.
Hudební motiv je stejný jako v předchozím filmu Četník a mimozemšťané.
Soundtrackové album k filmu Četník a mimozemšťané vyšlo v roce 2010, 28 let po uvedení filmu a 2 roky po smrti režiséra.

DABING
V českém znění: František Filipovský - Louis de Funes (strážmistr Cruchot), Soběslav Sejk - Michel Galabru (velitel Gerber), Jiří Zavřel - Maurice Risch (Beaupied), Bohumil Švarc - Jacques François (plukovník), Jan Sedliský - Guy Grosso (Tricard), Jiří Novotný - Michel Modo (Berlicot), Jan Řeřicha - Patrick Préjean (Perlin), Miriam Kantorková - France Rumilly (matka představená Klotilda), Zlata Adamovská - Catherine Serre (Christine Rocourtová), Jana Šulcová - Nicaise Jean Louis (Jo Makumbová), Ivana Andrlová - Sophie Michaud (Isabelle Leroyová), Kateřina Frýbová - Elisabeth Etienne (Marianne Bonnetová), Marie Drahokoupilová - Claude Gensac (Josépha Cruchotová), Karel Chromík - Jean-Louis Richard (Mozek), Petr Pospíchal - Dominique Briand (Mozkova pravá ruka), Libuše Geprtová - Micheline Bourday (Cécilia Gerberová), Jan Víšek - Jean Turlier (ministr), Raoul Schránil - Pierre Repp (koktal), Ladislav Krečmer (hostinský), Jana Scheubová (mladá žena, které Cruchot navlékl uniformu četnic), Petr Skarke (mladý muž, kterému Cruchot navlékl uniformu četnic), Zdeněk Hess (řidič dodávky), Jaroslav Horák (turista z Ameriky), Zdeněk Blažek ("Mozkův" počítačový expert), Iva Hüttnerová, Miroslav Saic a další.
Zvuk: Lubomír Zajíc
Střih: Pavel Perna
Vedoucí výroby: Jaromír Šindelář
České dialogy: Zdena Psůtková
Režie českého znění: Pavel Klemens
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing 1984

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra Francie: 31.1.1979
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.6.2007 DVD Edice
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 31 600 000

FILMY V SÉRII
Četník ze Saint Tropez (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/008-original-dvd/
Komedie / Krimi, Francie / Itálie, 1964
Režie: Jean Girault, Hrají: Louis de Funes, Genevieve Grad

Četník v New Yorku (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/006-original-dvd/
Komedie, Francie / Itálie, 1965
Režie: Jean Girault, Hrají: Louis de Funes, Michel Galabru

Četník se žení (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/005-original-dvd/
Komedie, Francie / Itálie, 1968
Režie: Jean Girault, Hrají: Louis de Funes, Claude Gensac

Četník ve výslužbě (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/007-original-dvd/
Komedie, Francie / Itálie, 1970
Režie: Jean Girault, Hrají: Louis de Funes, Jean Lefebvre

Četník a mimozemšťané (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/004-original-dvd/
Komedie / Sci-Fi, Francie, 1979
Režie: Jean Girault, Hrají: Louis de Funes, Michel Galabru

Četník a četnice (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/003-original-dvd/
Komedie / Krimi, Francie, 1982
Režie: Jean Girault, Hrají: Louis de Funes, Michel Galabru
 
Tvůrci a herci
Jean Girault (Režie), Gérard Beytout (Produkce), Raymond Lefevre (Hudba), Jean Boffety (Kamera), Michel Lewin (Střih), - (Casting), Sydney Bettex (Scénografie), - (Kostýmy), Paul Lainé (Zvuk), Josée De Luca (Masky), Françoise Jourdanet (Masky), Pierre Vadé (Masky), Jacques Vilfrid (Scénář), Louis de Funes (Herec), Michel Galabru (Herec), Patrick Préjean (Herec), Guy Grosso (Herec), Michel Modo (Herec), France Rumilly (Herec), Claude Gensac (Herec), Jacques François (Herec), Jean-Louis Richard (Herec), Franck-Olivier Bonnet (Herec), Maurice Risch (Herec), Micheline Bourday (Herec), Catherine Serre (Herec), Max Montavon (Herec), Pierre Repp (Herec), René Berthier (Herec), Stéphane Bouy (Herec), Jean Turlier (Herec), Dominique Briand (Herec)
 
1982/99/Francie/Komedie, Krimi
 
Zajímavost k filmu
- Natáčanie filmu prebiehalo v Gassin – cesta de Coste Brigade, Hyeres – ulica de la Gare 2 a Saint Tropez – cesta des Tamaris 61, Traverse des Lices 1–15 a François Sibilli 9–23, kde sídli nová žandárska stanica. Bulvári Vasserot 6 a nábreží Hippolyte Bouchard 1–26.
- France Rumilly, ktorá hrala vo všetkých šiestych častiach série o žandároch mníšku Clotildu, v skutočnosti získala základné vzdelanie v kláštore.
- Louis de Funes se premiéry filmu v kinech už nedožil. Jedná se o jeho poslední snímek, zemřel rok po skončení natáčení.
- Na souřadnicích 49°20' j.š., 69°20' v.d. naleznete Kergueleny (o nichž se ve filmu hojně hovoří), souostroví v jižní části Indického oceánu, které patří k francouzským jižním a antarktickým územím.
- Naposledy spolu hrají filmový manželé Louis de Funés a Claude Gensac.
- Ve filmu se dvakrát objeví Škoda 110L, typ 717 z roku 1973 - při hromadné bouraččce a při ďábelské jízdě matky představené.
- Během natáčení zemřel režisér Jean Girault, zároveň nejlepší přítel Louise de Funese. Původně se měl natáčet další film četnické ságy s názvem Četník u Waterloo, kde by Cruchotova parta cestovala časem. Bohužel o rok později zemřel i Louis de Funes a tak sedmé pokračování zůstalo jen v šuplíku...
 
Odkazy