Poklad Aztéků / Schatz der Azteken, Der (1965/97/Západní Německo, Francie, Itálie/Dobrodružný, Western) 57% -Originál DVD-

03.11.2022 05:02
JEDNOU VĚTOU
„Bájný poklad hlídá aztécký velekněz. Žádný cizinec ho nesmí spatřit!“

OBSAH
Odehrává se v sedmdesátých letech minulého století, kdy proti rakouskému arcivévodovi Maxmiliánovi, jehož dal Napoleon III. proti vůli lidu prohlásit císařem Mexika, bojuje právoplatně zvolený prezident Benito Juaréz, potomek legendárních Aztéků. Zdá se, že Juarézova porážka je otázkou času, neboť bojovníkům za svobodu chybí zbraně, munice i koně. Prezident vyslal svého přítele a poradce, německého lékaře dr. Sternaua, do Spojených států, aby požádal o pomoc prezidenta Lincolna. Ten ji sice přislíbí, ale až poté, kdy se vypořádá s vlastní občanskou válkou. Maximilán zjistí, že Juarez proto hledá legendární poklad Aztéků. Chce ho předejít a také začne pátrat po bájném pokladu. Sternau se po nebezpečném střetnutí s Juarezovým kapitánem Verdojou dostane k prezidentovi a nabídne mu pomoc svého přítele, bohatého velkostatkáře Dona Fernanda di Rodrigandy ze Sevilly. Ten přijímá a vyšle jej k hraběti. Cestou Sternau se svými společníky Potocou, Andrém a Frankem Wilsonem, přezdívaným Hromový šíp, zachrání z rukou mexických indiánů dvě dívky. Aztéckou princeznu Karju a její přítelkyni Rositu. Na haciendě, kam vzápětí s dívkami dorazí, však starého hraběte nenajdou. Odjel do hlavního města Mexiko City, kde jeho syn Alfonso zcela propadl hráčské vášni a kouzlu vypočítavé Josefy. Poté, co Alfonso zfalšuje podpis svého otce na směnce, je starý hrabě vmanipulován do souboje a těžce zraněn.Přes okamžitý zákrok dr. Sternaua umírá, před smrtí však ještě stačí vydědit syna a vykonavatelem závěti ve prospěch Juareze určí dr. Sternaua. Aby získal peníze jinde, předstírá Alfonso na radu Josefy lásku ke Karje, aby z ní vylákal tajemství aztéckého pokladu. Maxmiliánova armáda se chystá k útoku a Sternau dostane za úkol vyzvědět o jejich plánech co nejvíce. Je však zajat a Alfonsem falešně obviněn ze smrti dona Fernanda. Je sice přáteli zachráněn, ale vzápětí se v horách střetne v nerovném souboji s kapitánem Verdojou, který vinu za své propuštění z armády přičítá právě německému lékaři. Podaří se mu shodit Sternaua ze skály a v domnění, že je jeho protivník mrtev odjede. Lékaře však zachrání princezna Karja s aztéckým veleknězem Flathouanim, který tu hlídá tolik hledaný poklad Aztéků.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Mám takový pocit, že jsem nečetl žádný mexický příběh od Maye, a tak nemusím být zatížen očekáváním něčeho, co by ve filmu zaručeně nemělo chybět. Zasazením příběhu do mexické občanské války umožňuje vykreslení postav v jejich charakterech. I když zde se nepokrytě fandí pouze jedné straně. Té, která vychází z indiánského kmene Aztéků a do které se vkládá ta pravá mexická duše a nárok na pokračování. Hlavní postavou je diplomat, špión a doktor Karl Sternau (Lex Barker), který hrdinně bojuje proti státnímu i osobnímu nepříteli. Padouši vynikají vychytralostí, samolibostí a lstivostí. Je zde lstivý floutek a nezodpovědný mladý hrabě Alfonso di Rodriganda y Sevilla (zajímavý Gérard Barray). Je zde Alfonsova snoubenka a vychytralá našeptávačka Josefa Cortejo (půvabná Michele Girardon). Je zde samolibý kapitán mexické armády Lazoro Verdoja (dobrý Rik Battaglia), který chce ukojit především svůj chtíč. Trochu vtipu přináší obchodní cestující Andreas Hasenpfeffer (Ralf Wolter). Ženským půvabem se může chlubit dcera správce hraběcího panství Rosita Arbellez (Alessandra Panaro) a mladá aztécká princezna Karja (Theresa Lorca). Na té správné straně, které se fandí, stojí také Azték a poručík mexické armády Potoca (Gustavo Rojo), dobrodruh s rychlými kolty Frank Wilson (Kelo Henderson), ten pravý mexický prezident Benito Juarez (Fausto Tozzi), filozofující americký prezident Abraham Lincoln (Jeff Corey), starý vlastenecký mexický hrabě Don Fernando di Rodriganda y Sevilla (Friedrich von Ledebur), správce hraběcího panství Don Pedro Arbellez (Hans Nielsen) a strážce aztéckého tajemství Flathouani (Mirko Kujaćić). A tak se rozvíjí vlastenecký boj, osobní touhy, pátrání po pokladu, láska, nenávist, oddanost, zrady, chtíče, osobní spory a nová a pevná přátelství. Je to nenáročné a přesto stále příjemné ve svém odpočinkovém poslání. (tomtomtoma) 3*

Tuto mayovku natočil jako 1. díl německo-židovský režisér Siodmak podle literární předlohy celkem dobře. (2. díl se jmenuje Pyramida boha Slunce). Film je na rozdíl od vinnetouovské klasiky pojat více pohádkově, či divadelněji (mnohdy jsou scény točeny jen ve studiu). Zvláště Indiáni působí nepřesvědčivě, tak nějak toporně. To ale nic nemění na tom, že romantický příběh je dobrý a Lex Barker jako dr. Sternau, málo známá Michele Girardonová jako prohnaná Josefa, Gérard Barray jako zkažený šlechtic a zvláště Rik Battaglia jako bezcharakterní mexický kapitán Lazaro Verdoja, podávají skvělé herecké výkony. Co se týče Battaglii, je to asi jeho nejpřesvědčivější role padouchů ze všech filmových mayovek. Výborný dobrodružný film pro mládež (pomineme-li nesprávný ideologicko-politický příklon k juarezovsko-americké revoluční politice). (Mariin) 3*

To, že Karel May nebyl jen Vinnetou či možná ještě tak Kara ben Nemsi, je snad jasné každému. A právě románový cyklus, jímž je inspirován tento film (naposledy vyšel v nakladatelství Návrat pod výstižným názvem Tajemství starého rodu), patří k mým oblíbeným, erformou psaným dílům velkého německého romanopisce. Proto musím vyjářit uznání scénaristovi tohoto zpracování, s jakou lehkostí dokázal složit příběhy v předloze z úplně jiného času, občas i prostoru, do jednolitého celku. A přesto se v celém filmu vlastně nevyskytuje událost, která by nebyla vzata z knižní předlohy, i když někdy je místo Barcelony použita zapadlá vesnická pevnůstka a doktor Sternau stíhá i činy původně jiných postav. Pouze Ralf Wolter je něčím úplně novým, ale zase ho můžeme vidět v jeho přirozené podobě, bez paruky či turbanu, tak jak zářil v německých komediích šedesátých let. (Pohrobek) 4*

VELKÁ RECENZE
Odehrává se v sedmdesátých letech minulého století, kdy proti rakouskému arcivévodovi Maxmiliánovi, jehož dal Napoleon III. proti vůli lidu prohlásit císařem Mexika, bojuje právoplatně zvolený prezident Benito Juaréz, potomek legendárních Aztéků. Zdá se, že Juarézova porážka je otázkou času, neboť bojovníkům za svobodu chybí zbraně, munice i koně. Prezident vyslal svého přítele a poradce, německého lékaře dr. Sternaua, do Spojených států, aby požádal o pomoc prezidenta Lincolna. Ten ji sice přislíbí, ale až poté, kdy se vypořádá s vlastní občanskou válkou. Maximilán zjistí, že Juarez proto hledá legendární poklad Aztéků. Chce ho předejít a také začne pátrat po bájném pokladu.
Sternau se po nebezpečném střetnutí s Juarezovým kapitánem Verdojou dostane k prezidentovi a nabídne mu pomoc svého přítele, bohatého velkostatkáře Dona Fernanda di Rodrigandy ze Sevilly. Ten přijímá a vyšle jej k hraběti. Cestou Sternau se svými společníky Potocou, Andrém a Frankem Wilsonem, přezdívaným Hromový šíp, zachrání z rukou mexických indiánů dvě dívky. Aztéckou princeznu Karju a její přítelkyni Rositu. Na haciendě, kam vzápětí s dívkami dorazí, však starého hraběte nenajdou. Odjel do hlavního města Mexiko City, kde jeho syn Alfonso zcela propadl hráčské vášni a kouzlu vypočítavé Josefy. Poté, co Alfonso zfalšuje podpis svého otce na směnce, je starý hrabě vmanipulován do souboje a těžce zraněn.
Přes okamžitý zákrok dr. Sternaua umírá, před smrtí však ještě stačí vydědit syna a vykonavatelem závěti ve prospěch Juareze určí dr. Sternaua. Aby získal peníze jinde, předstírá Alfonso na radu Josefy lásku ke Karje, aby z ní vylákal tajemství aztéckého pokladu. Maxmiliánova armáda se chystá k útoku a Sternau dostane za úkol vyzvědět o jejich plánech co nejvíce. Je však zajat a Alfonsem falešně obviněn ze smrti dona Fernanda. Je sice přáteli zachráněn, ale vzápětí se v horách střetne v nerovném souboji s kapitánem Verdojou, který vinu za své propuštění z armády přičítá právě německému lékaři. Podaří se mu shodit Sternaua ze skály a v domnění, že je jeho protivník mrtev odjede. Lékaře však zachrání princezna Karja s aztéckým veleknězem Flathouanim, který tu hlídá tolik hledaný poklad Aztéků.
Rok 1965 byl na mayovky velice plodný a tak není divu, že podle toho vypadala také kvalita. A tak došlo k tomu, že si Lex Barker mimo jiné nestřihl jen Old Shatterhanda a v orientální sérii Kara ben Nemsiho, ale i dr. Sternaua v dvojdílném filmu o pokladu Aztéků z prostředí mexického. Je to proto, že producent Artur Brauner již neměl práva na dalšího Vinnetoua a tak se pustil kromě orientální série také do mexické. Není divu, že se Barker neobjevil ve své nejslavnější roli např. ve snímku ´Mezi supy´ natočeném ve stejném roce, byť se v knižní předloze Old Shatterhand vyskytuje. Scénář tohoto snímku by nebyl špatný a kamera také nijak nezaostává, ale bohužel je nižší rozpočet značně znát na výpravě. Studiové scény z filmu doslova svítí vlivem nedokonalých kulis a nasvícení. Dějově se jedná o klasickou mayovku jako takovou. Máme tu záporáka lačnícího po pokladu (toho si opět střihl v mayovkách dobře známý Rik Battaglia), máme tu poklad, tentokrát indiánského kmene Aztéků a dr. Sternaua coby obhajitele míru a klidu. Ten takový neporazitelný není, ale odvahy má na rozdávání. A jako mírně komická figurka tu je i Ralf Wolter v roli Andrease Hassenpfeffera. Film tedy vypadá spíše na televizní produkci, ale jinak jako dobrodružný odpočinkový film pro celou rodinu ustát může. Jen od toho neočekávat lecjakou ledabylost.

DABING
V českém znění: Vladimír Ráž - Lex Barker (Dr. Karl Sternau), Vladimír Hrubý - Ralf Wolter (Andreas Hasenpfeffer), Petr Svojtka - Gustavo Rojo (Potoca), Bedřich Šetena - Kelo Henderson (Frank Wilson), Jan Přeučil - Rik Battaglia (kapitán Lazoro Verdoja), Petr Oliva - Gérard Barray (hrabě Alfonso di Rodriganda y Sevilla), Alena Procházková - Theresa Lorca (Karja), Consuela Morávková - Alessandra Panaro (Rosita Arbellez), Jiří Holý - Jeff Corey (prezident Abraham Lincoln), Karel Vlček - Fausto Tozzi (Benito Juarez), Otakar Brousek - Jean-Roger Caussimon (maršál Bazaine), Hana Talpová - Michele Girardon (Josefa), Karel Hlušička - Djordje Nenadovic (don Embarez), Josef Patočka - Friedrich von Ledebur (hrabě don Fernando di Rodriganda y Sevilla), Oldřich Lukeš - Hans Nielsen (don Pedro Arbellez), Ivo Gübel - Rolf Rolphs (Alimpo), Karel Houska - Mirko Kujacič (velekněz), Taťjana Medvecká - Eva Ras (dcera), Marie Vášová - Fulvija Irvermizzi (matka), Jiří Pleskot - Dragoslav Dzadzevic (statkář), Jiří Havel - Jovan Rančić (francouzský voják) + John Kirby (sekretář Lincolna), Zdeněk Ornest (vypravěč), Jan Sedliský (soudce při souboji) a další
Zvuk: Ivo Novák
Střih: Marta Geržabková
Vedoucí výroby: Irena Uhlířová
Zvukové efekty: Jitka Zvirocká
České dialogy a režie: Irena Skružná
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing 1977

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra Západní Německo: 4.3.1965
Premiéra Francie: 3.8.1966
Premiéra Itálie: 30.3.1967
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 30.4.2007 Filmhouse
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Poklad na Stříbrném jezeře (Blu-ray) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/082/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Jugoslávie, 1962
Režie: Harald Reinl, Hrají: Lex Barker, Pierre Brice

Vinnetou (Blu-ray) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/006/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Jugoslávie, 1963
Režie: Harald Reinl, Hrají: Lex Barker, Pierre Brice

Old Shatterhand (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/0061/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Francie, 1964
Režie: Hugo Fregonese, Hrají: Lex Barker, Guy Madison

Mezi supy (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/005/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Jugoslávie, 1964
Režie: Alfred Vohrer, Hrají: Stewart Granger, Pierre Brice

Vinnetou - Rudý gentleman (Blu-ray) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/004/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Francie, 1964
Režie: Harald Reinl, Hrají: Lex Barker, Pierre Brice

Petrolejový princ (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/0041/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Jugoslávie, 1965
Režie: Harald Philipp, Hrají: Stewart Granger, Pierre Brice

Old Surehand (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/0021/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Jugoslávie, 1965
Režie: Alfred Vohrer, Hrají: Stewart Granger, Pierre Brice

Vinnetou - Poslední výstřel (Blu-ray) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/0031/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Itálie, 1965
Režie: Harald Reinl, Hrají: Lex Barker, Pierre Brice

Vinnetou a míšenka Apanači (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/072/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Itálie, 1966
Režie: Harald Philipp, Hrají: Lex Barker, Pierre Brice

Old Firehand (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/03/
(Vinnetou a Old Firehand)
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Jugoslávie, 1966
Režie: Alfred Vohrer, Hrají: Rod Cameron, Pierre Brice

Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/0081/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Itálie, 1968
Režie: Harald Reinl, Hrají: Lex Barker, Pierre Brice

Žut (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/003-original-dvd1/
Dobrodružný, Západní Německo / Francie, 1964
Režie: Robert Siodmak, Hrají: Lex Barker, Marie Versini

V říši Stříbrného lva (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/002-original-dvd1/
Dobrodružný, Západní Německo / Španělsko, 1965
Režie: Franz Josef Gottlieb, Hrají: Lex Barker, Marie Versini

Divokým Kurdistánem (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/002-original-dvd4/
Dobrodružný, Západní Německo / Španělsko, 1965
Režie: Franz Josef Gottlieb, Hrají: Lex Barker, Marie Versini

Pyramida boha slunce (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/002-original-dvd3/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Francie, 1965
Režie: Robert Siodmak, Hrají: Lex Barker, Gérard Barray

Poklad Aztéků (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/002-original-dvd2/
Dobrodružný / Western, Západní Německo / Francie, 1965
Režie: Robert Siodmak, Hrají: Lex Barker, Gérard Barray
 
TV SÉRIE
Vinnetou se vrací (TV film) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/vinnetou-se-vraci-tv-film-winnetous-ruckkehr-1998-171-nemecko-western-9/
Německo, Western, 1998
Režie: Marijan David Vajda, Hrají: Pierre Brice, Candice Daly

NOVÁ SÉRIE
Vinnetou - Vinnetou: Nový svět gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a232/
Německo, Dobrodružný / Western, 2016
Režie: Philipp Stölzl, Hrají: Wotan Wilke Möhring, Nik Xhelilaj

Vinnetou - Vinnetou: Tajemství Stříbrného jezera gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a231/
Německo, Dobrodružný / Western, 2016
Režie: Philipp Stölzl, Hrají: Wotan Wilke Möhring, Nik Xhelilaj

Vinnetou - Vinnetou: Poslední bitva gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a233/
Německo, Dobrodružný / Western, 2016
Režie: Philipp Stölzl, Hrají: Nik Xhelilaj, Wotan Wilke Möhring
 
Tvůrci a herci
Robert Siodmak (Režie), Artur Brauner (Produkce), Erwin Halletz (Hudba), Siegfried Hold (Kamera), Walter Wischniewsky (Střih), - (Casting), Veljko Despotovic (Scénografie), Hertha Hareiter (Scénografie), Otto Pischinger (Scénografie), Edith Almoslino (Kostýmy),   (Zvuk),  (Masaky), Georg Marischka (Scénář), Robert A. Stemmle (Scénář), Paul Jarrico (Scénář), Karl May (kniha) (Předloha), Lex Barker (Herec), Gérard Barray (Herec), Michele Girardon (Herec), Rik Battaglia (Herec), Alessandra Panaro (Herec), Hans Nielsen (Herec), Gustavo Rojo (Herec), Jeff Corey (Herec), Djordje Nenadovic (Herec), Ralf Wolter (Herec), Petar Buntic (Herec), Eva Ras (Herec), Jean-Roger Caussimon (Herec), Milivoje Popovic-Mavid (Herec), Branimir Tori Jankovic (Herec), Fausto Tozzi (Herec), Friedrich von Ledebur (Herec), Antun Nalis (Herec)
 
1965/97/Západní Německo, Francie, Itálie/Dobrodružný, Western
 
Zajímavost k filmu
- V priebehu jedného roka od premiéry videlo film v Československu celkovo 543,052 divákov.
- Snímek byl natočen na motivy stejnojmenné knihy Karla Maye.
- Doba natáčení: 31. srpna 1964 až 29. ledna 1965.
- Spolu s Pyramidou boha Slunce (1965) jde o nejdéle natáčenou Mayovku (152 dní).
- Místa natáčení: Jugoslávie: Zupci u Trebinje, Popovo Polje u Trebinje, Stubica u Titogradu, Tuzi u Titogradu, řeka Cijevna u Titogradu; Španělsko: okolí Barcelony, Montserrat; Německo: zámek Charlottenburg v Berlíně.
- Premiéra proběhla 4. března 1965 v Düsseldorfu.
- První Mayovka, která nezískala ani "Zlaté plátno" za tři miliony návštěvníků, ani cenu "Bambi" za obchodně nejúspěšnější film roku.
 
Odkazy