V říši Stříbrného lva / Im Reich des silbernen Löwen 1965/90/Západní Německo, Španělsko/Dobrodružný) 62% -Originál DVD-

03.11.2022 04:57
JEDNOU VĚTOU
„Závěrečná část dobrodružství udatného Kary ben Nemsího v Orientu.“

OBSAH
Exotický svět Orientu tvoří podmanivou kulisu dalších dobrodružství muže známého mezi přáteli a nepřáteli pod jménem Kara ben Nemsi. Osud jej tentokrát zavádí do tajemné Říše stříbrného lva. Společně se svým nerozlučným druhem Halefem znovu pronásleduje zrádného tyrana Machredže z Mossulu, kterého pádišáh zbavil úřadu. Machredž se spojil s banditou Abu Seifem, aby se zmocnil pokladu Chaldejců ukrytého v nitru hory Nejdír. Kara ben Nemsi chce Chaldejce varovat, ale při přechodu slaného jezera padne se svými přáteli do nastražené léčky. Zdáse, že tragedii už nemůže nic zabránit.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Je to smutné, kam spadla kvalita "májovek". Lex Barker dále pracuje na své "hvězdnosti" a je mohutně obsazován do každé kladné postavy v každé filmové adaptaci slavných příběhů. Pro mě osobně skončily ty pravé adaptace Karla Maye se smrtí slavného rudého gentlemana. Přestože se V říši Stříbrného lva natáčelo prakticky ve stejném roce jako poslední díl Vinnetoua, kvalita i příběh už je úplně jinde. Obdobné lokace, podobný příběh jako vždy a stejní herci s jinými jmény. Recyklace, kterou svým dílem Karel May naznačil využita do poslední kapky... V dnešní době pro mě prakticky nekoukatelné až směšné ... (Djkoma) 2*

Poněvadž Gottlieb režíroval takřka zároveň Divokým Kurdistánem a V říši Stříbrného lva, mohl si dovolit filmy vlastně navázat, což byla dosud v mayovkách věc naprosto průkopnická. Ve srovnání se skvělým předchozím filmem je tento přece jen o trošičku slabší a Angličané jsou o poznání méně údernější, ale podívaná je to stále skvělá. Dějově jsem něco ze stejnojmenného románového cyklu dokonce i našel a například solná jezera jsou zase vypůjčena z prvního dílu prvního Mayova orientálního cyklu Ve stínu pádišáha. (Pohrobek) 4*

Pátá či kolikátá mayovka v řadě... ti indiáni měli tentokrát na hlavě fezy, turbany a ručníky, Old Shatterhand si změnil jméno a velcí náčelníkové neschovávají své poklady v jeskyních, ale staví je na odiv. Kromě těch chaldejských. 90 minut a opět stejný recept užívající přestřelek, chamtivého záporáka (v těch mayovkách jim snad nikdy nejde o nic jiného než zlato, jednou to tedy bylo černé zlato), komické postavičky (otravná dvojice angličanů), únosy, útěky, ordály a spousta scén, jež neposouvají děj a necharakterizují postavy, které to při své plochosti a dětské čitelnosti vlastně ani nepotřebují. +++++ Speciálně těmi božími soudy by se mělo šetřit, jeden na film je příliš. Připomíná mi to jeden vtip... Katecheta v nedělní škole se snaží vysvětlit žákům, co je to zázrak. "Představte, že vylezu na věž, skočím dolů a nic se mi nestane. Co to je?" Pepíček: "No, to je štěstí." "Hm, štěstí, dobře. Ale já vylezu ještě jednou a zase skočím dolů a zase se mi nic nestane. Co je tohle?" "No, to je fakt klika." "Klika, říkáš... ale já vylezu potřetí, skočím dolů a ani teď se mi nic nestane..." "Nojo, to už je trénink." Kara ben Nemsí ten trénink má a proto by nikoho božím soudem neměl být schopen přesvědčit! (Subjektiv) 2*

VELKÁ RECENZE
Kara ben Nemsí a jeho přátelé jsou hosty chaldejského vůdce Kadira Beje, jehož dceru Ingdžu zachránili během předchozího společného dobrodružství. Mezitím se obávaný lupič Abú Sajf se svou bandou chtějí zmocnit nejstarších chaldejských pokladů, které v jeskyních hory Nejdir střeží kněží vedení Marou Durimeh, Ingdžinou babičkou. Jakmile se zpráva o plánech gaunerů donese ke Karovi, vyráží v doprovodu věrného Halefa Omara, udatného Ahmeda el Cordy a Ingdži na cestu varovat ochránce pokladu. Abu Seif je ovšem lstivý a proradný a sám je navede do pasti. A navíc ještě spojil síly s Karovým nedávným protivníkem, jenž přežil svou zdánlivou smrt, a nyní přísahá pomstu.
Vyprávění V říši stříbrného lva volně navazuje na předchozí snímek Divokým Kurdistánem a oba filmy vznikaly současně. Navzdory názvu nemá film nic společného se stejnojmenným románem Karla Maye, ale představuje volnou adaptaci dalších motivů obsažených v knize Divokým Kurdistánem. Tento ryze komerční tah producenta Artura Braunera může být pro příznivce Mayových románů obzvláště matoucí. Knižní série V Říši stříbrného lva, přesněji řečeno její stejnojmenná třetí část, se vyznačuje ztrátou romantické navity a naopak oplývá duchovními a filosofickými motivy, k čemuž autora vedly zkušenosti z jeho první reálné výpravy za hranice Evropy, do Orientu, kterou podnikl v závěru své literární kariéry během let 1899 a 1900. Film s tímto názvem naopak představuje typicky idealistickou dobrodružku s až superhrdinskými figurami.
Jelikož dobrodružství Kary ben Nemsího vyžadovala pouštní exteriéry, probíhalo natáčení ve Španělsku v provincii Almería, kde se rozprostírá impozantní Tabernaská poušť. Výrobu filmů provázela řada personálních konfliktů. Vedle nespokojenosti režiséra Franze Josefa Gottlieba a handrkování se se španělskou koprodukční společností Balcazar byl nejvíce sledován spor s Lexem Barkerem, který se dožadoval navýšení honoráře, protože nebyl předem informován, že výsledkem natáčení mají být dva filmy.
Diváky pochopitelně čeká shledání s hrdiny z předchozího snímku, které ztvárnili Lex Barker, Ralf Wolter a Marie Versiniová, známí svými rolemi již z mayovek odehrávajících se na Divokém západě. Stejně tak se vracejí i představitelé komediálních partů Dieter Borsche a Chris Howland. Jediné, co se stran výroby a distribuce snímku změnilo oproti Divokým Kurdistánem, byla distribuční společnost. Producent Artur Brauner uzavřel smlouvu s mladou firmou Nora, která se týkala jiného projektu na motivy Karla Maye, z něhož ale sešlo. Aby dodržel podepsanou smlouvu, nabídl Brauner firmě distribuci již hotového snímku.

DABING
V českem znění: Vladimír Ráž - Lex Barker (Kara Ben Nemsi), Vladimír Hrubý - Ralf Wolter (Hadži Halef Omar), Svatopluk Beneš - Dieter Borsche (Sir David Lindsay), Eduard Cupák - Chris Howland (Archibald), Pavel Trávníček - Gustavo Rojo (Ahmed El Corda), Zdena Procházková - Anne-Marie Blanc (Mara Durimena), Rudolf Jelínek - George Heston (Machredž z Mossulu), František Vicena - Antonio Casas (šejk Cedar), Jan Schánilec - Sieghardt Rupp (Abú Seif), Alois Švehlík - Antonio Iranzo (Durek), Oldřich Lukeš - Fernando Sancho (Padischah), Hana Talpová - Marie Versini (Ingša), Alena Procházková - Gloria Cámara (Benda), Ferdinand Krůta - Charles Fawcett (šejk Kadir Bei), Jiří Němeček - Rolf Rolphs (sluha), Jiří Zavřel (bandita), Miroslav Středa (voják), Mirko Musil - Fernando Rubio (Sadek), Karel Chromík (bandita), Boris Rösner (bandita), Jaroslav Vágner (kněz), Jan Sedliský (Kadir Bejův zvěd), Bedřich Šetena (titulky) a další.
Zvuk: Tomáš Bělohradský
Střih: Marta Geržabková
Vedoucí výroby: Miroslava Šmídová
České dialogy: Jiří Křižan
Režie českého znění: Marie Fronková
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing 1980

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra Španělsko: 11.3.1968
Premiéra Západní Německo: 31.12.1995
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 23.11.2007 Filmhouse
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
FILMY V SÉRII
Poklad na Stříbrném jezeře (Blu-ray) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/082/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Jugoslávie, 1962
Režie: Harald Reinl, Hrají: Lex Barker, Pierre Brice

Vinnetou (Blu-ray) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/006/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Jugoslávie, 1963
Režie: Harald Reinl, Hrají: Lex Barker, Pierre Brice

Old Shatterhand (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/0061/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Francie, 1964
Režie: Hugo Fregonese, Hrají: Lex Barker, Guy Madison

Mezi supy (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/005/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Jugoslávie, 1964
Režie: Alfred Vohrer, Hrají: Stewart Granger, Pierre Brice

Vinnetou - Rudý gentleman (Blu-ray) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/004/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Francie, 1964
Režie: Harald Reinl, Hrají: Lex Barker, Pierre Brice

Petrolejový princ (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/0041/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Jugoslávie, 1965
Režie: Harald Philipp, Hrají: Stewart Granger, Pierre Brice

Old Surehand (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/0021/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Jugoslávie, 1965
Režie: Alfred Vohrer, Hrají: Stewart Granger, Pierre Brice

Vinnetou - Poslední výstřel (Blu-ray) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/0031/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Itálie, 1965
Režie: Harald Reinl, Hrají: Lex Barker, Pierre Brice

Vinnetou a míšenka Apanači (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/072/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Itálie, 1966
Režie: Harald Philipp, Hrají: Lex Barker, Pierre Brice

Old Firehand (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/03/
(Vinnetou a Old Firehand)
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Jugoslávie, 1966
Režie: Alfred Vohrer, Hrají: Rod Cameron, Pierre Brice

Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/0081/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Itálie, 1968
Režie: Harald Reinl, Hrají: Lex Barker, Pierre Brice

Žut (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/003-original-dvd1/
Dobrodružný, Západní Německo / Francie, 1964
Režie: Robert Siodmak, Hrají: Lex Barker, Marie Versini

V říši Stříbrného lva (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/002-original-dvd1/
Dobrodružný, Západní Německo / Španělsko, 1965
Režie: Franz Josef Gottlieb, Hrají: Lex Barker, Marie Versini

Divokým Kurdistánem (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/002-original-dvd4/
Dobrodružný, Západní Německo / Španělsko, 1965
Režie: Franz Josef Gottlieb, Hrají: Lex Barker, Marie Versini

Pyramida boha slunce (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/002-original-dvd3/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Francie, 1965
Režie: Robert Siodmak, Hrají: Lex Barker, Gérard Barray

Poklad Aztéků (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/002-original-dvd2/
Dobrodružný / Western, Západní Německo / Francie, 1965
Režie: Robert Siodmak, Hrají: Lex Barker, Gérard Barray
 
TV SÉRIE
Vinnetou se vrací (TV film) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/vinnetou-se-vraci-tv-film-winnetous-ruckkehr-1998-171-nemecko-western-9/
Německo, Western, 1998
Režie: Marijan David Vajda, Hrají: Pierre Brice, Candice Daly

NOVÁ SÉRIE
Vinnetou - Vinnetou: Nový svět gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a232/
Německo, Dobrodružný / Western, 2016
Režie: Philipp Stölzl, Hrají: Wotan Wilke Möhring, Nik Xhelilaj

Vinnetou - Vinnetou: Tajemství Stříbrného jezera gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a231/
Německo, Dobrodružný / Western, 2016
Režie: Philipp Stölzl, Hrají: Wotan Wilke Möhring, Nik Xhelilaj

Vinnetou - Vinnetou: Poslední bitva gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a233/
Německo, Dobrodružný / Western, 2016
Režie: Philipp Stölzl, Hrají: Nik Xhelilaj, Wotan Wilke Möhring
 
Tvůrci a herci
Franz Josef Gottlieb (Režie), Artur Brauner (Produkce), Mordechei Olari-Nozyk (Hudba), Raimund Rosenberger (Hudba), Francisco Marín (Kamera), Walter Wischniewsky (Střih), - (Casting), Hans Jürgen Kiebach (Scénografie), Ernst Schomer (Scénografie), Irms Pauli (Kostýmy), Max Galinsky (Zvuk), Gerhard Müller (Zvuk), - (Masky), José Antonio de la Loma (Scénář), Franz Josef Gottlieb (Scénář), Karl May (kniha) (Předloha), Lex Barker (Herec), Marie Versini (Herec), Ralf Wolter (Herec), Dieter Borsche (Herec), Chris Howland (Herec), Djordje Nenadovič (Herec), Sieghardt Rupp (Herec), Gustavo Rojo (Herec), Antonio Iranzo (Herec), Fernando Sancho (Herec), Antonio Casas (Herec), Charles Fawcett (Herec), Víctor Bayo (Herec)
 
1965/90/Západní Německo, Španělsko/Dobrodružný
 
Zajímavost k filmu
- Místa natáčení: Španělsko: Tabernas, Gergal, Cabo de Gata, Cuevas de Almanzora.
- Datum premiéry filmu bylo dlouho záhadou. V literatuře můžeme najít tři termíny - 28. prosince 1965, dále 31. prosince 1965 a nakonec 18. února 1966. Snímek byl skutečně promítán v mnoha kinech Německa dne 18.2. 1966, do té doby se žádné představení nekonalo - tedy až na jednu výjimku: 31.12. 1965 běžel film v kině City v Brémách. Důvodem byla smlouva uzavřená mezi Braunerem a půjčovnou filmů Nora, v níž stálo, že film musí mít premiéru nejpozději do konce prosince 1965. Přítomní diváci ani netušili, že se zúčastnili světové premiéry filmu.
- Když Barker zjistil, že z natáčení filmu Divokým Kurdistánem nakonec vznikly filmy dva, domáhal se vyplacení dodatečného honoráře ve výši 100.000 DM. Záležitost se vlekla 4 roky, až nakonec spolkový soudní tribunál rozhodl, že CCC musí Barkerovi zaplatit, a to včetně veškerých úroků.
- Snímek se natáčel souběžně s filmem Divokým Kurdistánem (1965) ve dnech 15.03.-19.07.1965.
- V únoru 1965 byl film avizován pod názvem "V roklinách Škipetarů", o měsíc později jako Machredžův konec. O necelé dva týdny později měl nový název, u kterého již zůstalo.
 
Odkazy