Zkoušky z dospělosti (TV seriál) Zkoušky z dospělosti

14.11.2016 14:42

Drama / Rodinný

Československo, 1979, 6x52 min

Obsah

Šestidílný televizní seriál ze života studentů maturitního ročníku natočil tvůrčí tým scenáristů Štorkán, Bednář, Adamec. Na úspěšnou spolupráci autoři navázali o šest let později ve zcela stejném složení dalším seriálem z podobného prostředí s názvem Bylo nás šest.

Obsah dílů
1.série (1979)
DÍL 1. Sázka (Sázka) - Šestidílný seriál ze života jednoho maturitního ročníku se po letech vrací na obrazovky. Na maturitním plese se seznamujeme s hlavními postavami seriálu, se studenty čtvrtého ročníku gymnazia v Chrudimi, i s jejich učiteli a rodiči. Olina Hejkalová touží prožít něco velkého, neobvyklého a sní o kariéře novinářky. A právě její snaha po originalitě vyprovokuje sázku mezi spolužákem Petrem Nápravníkem a partou studentů, že se Petrovi podaří získat sympatie Lucie Fabiánové, dcery primáře místní nemocnice. První schůzka Petra a Lucie končí společným studiem matematiky...
DÍL 2. Zápas (Zápas) - Do třídy nastupuje nový žák Mirek Žalud, jehož matka se po rozchodu s otcem přestěhovala z Chomutova do Chrudimi. Středem pozornosti je však stále Petr, který vítězně vybojuje důležitý tenisový zápas. Přes přání otce, ředitele gymnázia, aby syn studoval chemii, Petr touží po studiu na tělovýchovném institutu a právě zmíněné vítězství se stane rozhodujícím argumentem pro jeho plány...
DÍL 3. Telegram (Telegram) - Začínající studentská láska mezi Petrem a Lucií, studenty maturitního ročníku gymnázia, dostane první trhlinu, když Petr zapomene na Lucii po svém velkém tenisovém vítězství. Nový žák Mirek Žalud zaujme Lucií svojí upřímností i zájmem o astronomii. Mirek má však problémy doma, jeho rodiče se rozvádějí. Vedle tohoto citového trojúhelníku se rozvíjí osudy dalších studentů i vztah třídní profesorky Jánské k profesoru matematiky Němečkovi.
DÍL 4. Krádež (Krádež) - Přijíždí Luciina sestra Marta z Prahy. Bere za sestru telefon a hovoří s Mirkem, který ji považuje za Lucii a prosí ji o půjčení peněz. Marta je dává Lucii, ve škole se však s Žaludem minou a proto si Mirek vezme peníze z Luciiny tašky sám. Nechal sice dopis s vysvětlením, ale Petr Nádvorník v domnění, že jde o milostný vzkaz, jej ukradne. A tak se stane, že Mirek je obviněn z krádeže a utíká ze školy.
DÍL 5. Havárie (Havárie) - Ředitel gymnázia Nápravník navrhuje Mirka Žaluda k vyloučení ze studia. Jediná spolužačka Stáňa stále věří v jeho nevinu. Mirek posílá Lucii dopis, kde všechno vysvětluje. Stáňa ho přečte před třídou, ale protože jsou tam i osobní věci, Lucie se urazí. Petr, který už nemůže dále zapírat, se přízná otci. Po ostrém střetnutí se vydá osobně za Mirkem do Chomutova a cestou havaruje na mopedu.
DÍL 6. Maturity (Maturity) - Petrovu havárii má na svědomí Balabán, otec Petrova spolužáka, který nechal v servisu opravit brzdy. Petr je v nemocnici se zlomenou rukou. Uzdraví se sice, ale s kariérou vrcholového tenisty se musí rozloučit. Mirek se vrací do školy, přijíždí s ním i otec. Profesorka Jánská se rozchází se svým partnerem a zůstává na škole.

 

Producent -

https://www.csfd.cz/film/179805-zkousky-z-dospelosti/komentare/#